Naslov | Personalizirana prehrana |
Naslov (engleski) | Personalised nutrition |
Autor | Ana Radočaj |
Mentor | Jasminka Giacometti (mentor) |
Mentor | Alena Buretić-Tomljanović (mentor) |
Član povjerenstva | Jelena Ban (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Stribor Marković (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Rijeci (Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova) Rijeka |
Datum i država obrane | 2022-09-08, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam Dijetoterapija |
Sažetak | Prehrana je prepoznata po korisnim učincima u prevenciji bolesti i održavanja zdravlja ljudi, ali i prepoznatljiv čimbenik koji pridonosi čestim bolestima, uključujući bolesti krvožilnog sustava i srca, neurodegenerativne bolesti i bolesti mozga, dijabetes tipa 2 i raka.
Personalizirana prehrana koristi specifične informacije za pojedinca, utemeljene na znanstvenim dokazima, u promicanju promjene prehrambenog ponašanja koja može rezultirati mjerljivim zdravstvenim prednostima. Povezana je s individualnim genetskim, fenotipskim, medicinskim, prehrambenim i drugim važnim informacijama koje su namijenjene specifičnim smjernicama za zdravu prehranu i prehranu prema potrebi.
Iako pristup personalizirane prehrane u sustavu javnog zdravstva u budućnosti obećava, potrebna su daljnja istraživanja. Ona obuhvaćaju široko dostupne podatke (demografske, životne navike) i manje dostupne podatke (genetske informacije i informacije dobivene omics metodama - analize proteomike, metabolomike, transkriptomike, mikrobioma, ksenometaboloma). |
Sažetak (engleski) | Diet is known for its beneficial effects in preventing disease and maintaining human health, but it is also recognized as a contributing factor to common diseases, including cardiovascular and heart disease, neurodegenerative and brain diseases, type 2 diabetes, and cancer.
Personalised nutrition uses individualised information based on scientific evidence to promote dietary behavior change that can lead to measurable health benefits. It is linked to individual genetic, phenotypic, medical, nutritional, and other important information to provide specific healthy eating guidelines as needed.
Although the public health approach to personalised nutrition is promising, more research is needed in the future. This includes commonly available data (demographics, lifestyle habits) and less accessible data (genetic information and information obtained through omics methods - analysis of proteomics, metabolomics, transcriptomics, microbiome, xenometabolome). |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:193:758490 |
Studijski program | Naziv: Biotehnologija i istraživanje lijekova Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biotehnologije i istraživanja lijekova (univ. bacc. biotechn. pharm. inv.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-09-08 15:18:26 |