Naslov Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja šipurike (Rosa canina L.)
Naslov (engleski) Chemical composition and antioxidant effect of dog rose essential oil (Rosa canina L.)
Autor Ana Kezić
Mentor Zvonimir Marijanović (mentor)
Mentor Sandra Kraljević Pavelić (komentor)
Član povjerenstva Mladenka Malenica Staver (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Mirela Sedić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Zvonimir Marijanović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sandra Kraljević Pavelić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci (Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova) Rijeka
Datum i država obrane 2019-07-12, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
Sažetak Rosa canina L. (Rosaceae) jedna je od najraširenijih divljih vrsta roda Rosa. Poznato je bogatstvo ploda R. canina raznim bioaktivnim spojevima kao što su vitamini (posebno vitamin C), fenolni spojevi (osobito flavonoidi), karotenoidi i masne kiseline, s potencijalnim pozitivnim učinkom na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je analizirati hlapljive spojeve ploda R. canina podrijetlom iz Hrvatske. Hlapljivi spojevi zajedno s nehlapljivim spojevima odgovorni su za okus i miris plodova.
Hidrodestilacija je najčešće korištena metoda za izolaciju eteričnih ulja, tj. hlapljivih spojeva. Izolacija hlapljivih spojeva iz ploda R. canina provedena je destilacijom u modificiranoj aparaturi po Clevengeru. U ovom radu, za izolaciju hlapljivih spojeva korištena su tri uzorka: cijeli plod, zasebno sjemenke i zasebno mesnati dio.
Kemijski sastav eteričnih ulja analiziran je plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom (GC-MS). U eteričnom ulju R. canina dobivenom iz cijelog ploda šipurike prevladavao je norizoprenoid vitispiran, a zatim keton 6-metilhept-5-en-2-on. Vitispiran je također identificiran u mesnatom dijelu R. canina, ali u znatno manjoj količini, dok je sadržaj 6-metilhept-5-en-2-ona bio gotovo isti kao u cijelom plodu. Ostale kvantitativno važne komponente u ovom uzorku su C9 - C22 ugljikovodici, te aldehidi heks-2-enal, furfural i hept-2-enal. Eterično ulje izolirano iz sjemenki R. canina obilježeno je visokim sadržajem fenilacetaldehida, srednjim sadržajem benzil-izotiocijanata, te odsustvom vitispirana i 6-metilhept-5-en-2-ona. Što se tiče terpena, tipičnih sastojaka eteričnih ulja, monoterpen limonen je dominirao u svim eteričnim uljima.
Antioksidacijska aktivnost dobivenih uzoraka ispitana je korištenjem DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) metode. Utvrđena je vrlo slaba antioksidacijska aktivnost (≤12,42 %) svih testiranih uzoraka. Slaba antioksidacijska svojstva eteričnih ulja mogu se pripisati njihovom kemijskom sastavu.
Sažetak (engleski) Rosa canina L. (Rosaceae) is one of the most widespread wild species of the genus Rosa. It is well known that rosehips of R. canina are rich source of various bioactive compounds such as vitamins (especially vitamin C), phenolic compounds (especially flavonoids), carotenoids and fatty acids, with potential positive effect on human health. The aim of this study was to characterize the volatile compounds of R. canina hips originating from Croatia. The volatile compounds together with non-volatile compounds are responsible for taste and for the flavour of fruits.
Hydrodistillation is the most used method for the essential oils isolation, i.e. volatile compounds. The isolation of volatile compounds from R. canina fruits was performed by distillation in modified Clevenger type apparatus. In this study, three samples were used for the isolation of volatiles: the entire rosehips, seeds only and fleshy pulp only.
The chemical composition of the essential oils was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The dominating compound in R. canina essential oil, obtained from entire rosehips, was norisoprenoid vitispirane followed by ketone 6-methylhept-5-en-2-one. Vitispirane was also identified in R. canina fruit pulp, but in much smaller amount, while the content of 6-methylhept-5-en-2-one was almost the same like in entire rosehips. Other quantitatively important components in this sample were C9 – C22 hydrocarbons, and aldehydes hex-2-enal, furfural and hept-2-enal. The essential oil isolated from R. canina seeds was characterized by a high content of phenylacetaldehyde, moderate content of benzyl isothiocyanate and absence of vitispirane and 6-methylhept-5-en-2-one. Regarding terpenes, the typical constituents of essential oils, monoterpene limonene was dominated component in all essential oils.
The samples were tested on the antioxidant activity using DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl) method. The antioxidant activity of all tested samples was very low (≤12,42 %). Low antioxidant properties of essential oils can be attributed to its chemical composition.
Ključne riječi
Rosa canina L.
hlapljivi spojevi
Clevenger
GC-MS
DPPH metoda
antioksidacijska aktivnost
Ključne riječi (engleski)
Rosa canina L.
volatiles
Clevenger
GC-MS
DPPH method
antioxidant activity
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:193:306374
Studijski program Naziv: Istraživanje i razvoj lijekova Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra istraživanja i razvoja lijekova (mag. pharm. inv.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2019-07-11 09:41:06