Naslov Učestalost nedostatka vitamina D u oboljelih od celijakije
Naslov (engleski) Prevalence of vitamin D deficiency in patients with celiac disease
Autor Ida Tomić
Mentor Darija Vranešić Bender (mentor)
Mentor Rozi Andretić Waldowski (komentor)
Član povjerenstva Anđelka Radojčić Badovinac (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Darija Vranešić Bender (član povjerenstva)
Član povjerenstva Petra Karanikić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci (Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova) Rijeka
Datum i država obrane 2024-09-24, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
Sažetak Dosadašnja istraživanja su pokazala da oboljeli od celijakije često
imaju niže koncentracije 25(OH)D što može biti posljedica oštećenja
crijevne sluznice i slabije apsorpcije te složenih imunoloških zbivanja.
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati povezanost koncentracije
25(OH)D u krvi pacijenata s dijagnosticiranom celijakijom, s
posebnim naglaskom na učestalost nedostatka vitamina D i njegovu
povezanost s parametrima dijagnoze celijakije poput Marsh
klasifikacije i vrijednosti protutijela na tkivnu transglutaminazu (tTG).
Istraživanje je obuhvatilo 73 pacijenta (62 žene i 11 muškaraca),
kojima je dijagnosticirana celijakija, a prosječna dob ispitanika bila je
48 godina.Ispitivani su antropometrijski podaci, uključujući indeks
tjelesne mase (ITM) te laboratorijski parametri važni za dijagnozu
celijakije poput tTG protutijela i patohistološki nalazi crijevnih resica
prema Marsh klasifikaciji, kao i koncentracije 25(OH)D.
Rezultati su pokazali da60,3% pacijenata u uzorku ima manjak
25(OH)D (<75 nmol/L), s negativnom korelacijom između
koncentracije 25(OH)D i početnih Marsh vrijednosti, što ukazuje na
potencijalnu ulogu statusa vitamina D na razvoj i težinu bolesti.
Također, pronađena je značajna povezanost između nedostatka
25(OH)D i prisutnosti Hashimotovog tireoiditisa. Ostale korelacije,
iako nisu bile statistički značajne, pokazale su potencijalne poveznice
između niske koncentracije vitamina D i bolesti poput osteoartritisa i
osteoporoze.
Zaključci istraživanja naglašavaju važnost redovitog praćenja
koncentracije vitamina D kod pacijenata s celijakijom i razmatranje
nadomjesne primjene kako bi se smanjio rizik od razvoja dodatnih
autoimunih bolesti te kako bi se poboljšalo opće zdravstveno stanje
pacijenata. Ovaj rad također ukazuje na potrebu za daljnjim
istraživanjima s većim uzorkom ispitanika i duljim praćenjem.
Sažetak (engleski) Previous studies have shown that individuals with celiac disease often
have lower concentrations of 25(OH)D, which may result from
damage to the intestinal mucosa and decreased vitamin D absorption
as well as complex immunologic aspects. The purpose of this study
was to examine the relationship between serum 25(OH)D levels in
patients with diagnosed celiac disease, focusing on the prevalence of
vitamin D deficiency and its correlation with diagnostic parameters
such as Marsh classification and tissue transglutaminase (tTG)
antibody levels. The study included 73 patients (62 women and 11
men), with an average age of 48 years.
Anthropometric data, including body mass index (BMI), and
laboratory parameters critical for celiac diagnosis, such as tTG
antibodies and histopathological findings of intestinal villi per Marsh
classification, as well as 25(OH)D status were evaluated.
Results indicated that 60,3% of celiac patients had 25(OH)D
deficiency (<75 nmol/L), with a negative correlation between
25(OH)D levels and initial Marsh scores, suggesting a potential role
of vitamin D in disease development and severity. A significant
association was also found between vitamin D deficiency and the
presence of Hashimoto's thyroiditis. Other correlations, although not
statistically significant, showed potential links between low vitamin D
levels and conditions such as osteoarthritis and osteoporosis.
The conclusions emphasize the importance of regular monitoring of
vitamin D levels in celiac patients and considering supplementation to
reduce the risk of developing additional autoimmune diseases and
improve overall health. This study also suggests the need for further
research with more patients included and a longer follow-up.
Ključne riječi
celijakija
vitamin D (25(OH)D)
autoimune bolesti
Hashimotov tireoiditis
Marsh klasifikacija
Ključne riječi (engleski)
celiac disease
vitamin D (25(OH)D)
autoimmune diseases
Hashimoto's thyroiditis
Marsh classification
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:193:354441
Studijski program Naziv: Biotehnologija u medicini Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra biotehnologije u medicini (mag. biotech. in med.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-11-04 12:16:51