Naslov Ekstrakt lišća masline utječe na oksidacijski stres u mozgu dijabetičkih štakora
Naslov (engleski) Olive leaf extract affects oxidative stress in the brain of diabetic rats induced
by streptozotocin
Autor Rujana Zoraja
Mentor Jasminka Giacometti (mentor)
Član povjerenstva Anđelka Radojčić-Badovinac (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Toni Todorovski (član povjerenstva)
Član povjerenstva Dean Marković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci (Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova) Rijeka
Datum i država obrane 2023-09-07, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Biotehnologija
Sažetak Ciljevi istraživanja: Istražiti promjene u ekspresiji antioksidacijskih enzima
SOD1, SOD2 i GPX1 u mozgu zdravih, dijabetičkih i dijabetičkih štakora
tretiranih polifenolima lišća masline.
Materijal i metode: U eksperimentalnom modelu SZT izazvanog dijabetesa
(dijabetes mellitus tip 1, DMT1) i HFD-izazvanog dijabetesa (dijabetes mellitus
tip 2, DMT2) korišten je veliki mozak mužjaka Wistar štakora podijeljenih u 4
skupine: C (Kontrola) - kontrolna skupina bez tretmana; DMT1-skupina s
razvijenim dijabetesom nakon 8 dana od jednokratnog iniciranja
streptozotocina (i.p., 60 mg/kg); DMT1+OLE- skupina s razvijenim
dijabetesom i posttretirana i.p. iniciranjem ekstrakta polifenola lišća masline
(OLE); DMT2-skupina je hranjena visoko-masnom hranom tijekom 30 dana
(standardna laboratorijska hrana je obogaćena 50% s palminim uljem).
Skupine su sadržavale 3-5 životinja, starosti 2-3 mjeseca. Za procjenu
podataka korišten je program Statistica (softverski sustav za analizu
podataka), verzija 14 (TIBCO Software Inc., 2020., Palo Alto, CA, SAD).
Razlike između skupina procijenjene su jednosmjernom analizom varijance
(ANOVA One-way) praćenom post hoc Scheffé-ovim testom i Kruskal-Wallis
test (višestruka usporedba p vrijednosti). Linearna regresijska analiza
korištena je za usporedbu međusobne ovisnosti varijabli u skupinama.
Statistička značajnost je određena sa p vrijednosti manjom od 0,05 (p<0.05)
za faktor korelacije R.
Rezultati: U provedenim eksperimentalnim uvjetima, Kruskal-Wallis test
pokazao je statistički značajnu razliku vrijednosti MDA između skupina DMT1
i DMT2 (p=0,0140).
Statistički značajna razlika ekspresije SOD2 pronađena je između skupina
DMT1 i DMT1+PF (p=0,011), što znači da terapija ima učinak na ekspresiju
mitohondrijskog SOD2. Analizom varijance pronađena je statistička
značajnost promjene ekspresije SOD2 svih ispitivanih skupina (p=0,009).
SOD2 je pokazao statistički značajnu pozitivnu korelaciju sa SOD1 (r=0,67) i
negativnu sa GPX1 (r=-0,74).
Zaključci: Istraživanjem ekspresije antioksidacijskih enzima SOD1, SOD2 i
GPX i razine MDA u mozgu dijabetičnih štakora nakon SZT izazvanog
dijabetesa (DMT1) i tretmana ekstraktom polifenola lišća masline utvrdili smo
razlike između ispitanih skupina. SOD2 je bio značajno eksprimiran u skupini
životinja liječenih ekstraktom polifenola lišća masline.
U skupini hranjenoj visoko-masnom hranom (DMT2) nismo pronašli značajne
razlike u odnosu na Kontrolu te razlike DMT1 i DMT2 u mozgu štakora.
Na uravnoteženje antioksidacijskog statusa mozga dijabetičnih životinja
vjerojatno ima utjecaj prisutni neenzimski antioksidansi topljivi u lipidima.
Sažetak (engleski) Research objectives: To study the changes in the expression of antioxidant
enzymes SOD1, SOD2 and GPX1 in the brain of healthy, diabetic and diabetic
rats treated with olive leaf polyphenols.
Material and methods: In the experimental model of SZT-induced diabetes
(diabetes mellitus type 1, DMT1) and HFD-induced diabetes (diabetes mellitus
type 2, DMT2), the cerebrum of male Wistar rats was used, which were divided
into 4 groups: C (control) - control group without treatment; DMT1 group with
developed diabetes after 8 days of single administration of streptozotocin (i.p.,
60 mg/kg); DMT1+ OLE - group with developed diabetes and post-treatment
i.p. by administration of olive leaf polyphenol extract (OLE); DMT2 group was
fed a high fat diet (standard laboratory diet enriched with 50% palm oil) for
30 days. The groups consisted of 3-5 animals aged 2-3 months. Statistica
(data analysis software), version 14 (TIBCO Software Inc., 2020, Palo Alto,
CA, USA) was used for data analysis. Differences between groups were
assessed using one-way analysis of variance (ANOVA one-way) followed by
post-hoc Scheffé test and Kruskal-Wallis test (multiple comparison of pvalues). Linear regression analysis was used to compare the interdependence
of variables in the groups. Statistical significance is determined with a p-value
of less than 0.05 (p < 0.05) for the correlation factor R.
Results: Under the experimental conditions conducted, the Kruskal-Wallis test
showed a statistically significant difference in MDA values between groups
DMT1 and DMT2 (p=0.0140).
A statistically significant difference in SOD2 expression was found between
the DMT1 and DMT1+ PF groups (p=0.011), indicating that the therapy has
an effect on mitochondrial SOD2 expression. Statistical significance of the
change in SOD2 expression in all groups studied was determined by analysis
of variance (p=0.009). SOD2 showed a statistically significant positive
correlation with SOD1 (r=0.67) and a negative correlation with GPX1 (r=-
0.74).
Conclusions: When the expression of the antioxidant enzymes SOD1, SOD2
and GPX and the MDA level in the brain of diabetic rats after SZT-induced
diabetes (DMT1) and treatment with olive leaf polyphenol extract were
examined, differences were found between the tested groups. SOD2 was
significantly expressed in the olive leaf polyphenol extract treated group.
In the group fed a high-fat diet (DMT2), we found no significant differences
compared to the control group and no differences between DMT1 and DMT2
in rat brain.
The balance of the antioxidant status of the brain of diabetic animals is
probably influenced by the presence of fat-soluble non-enzymatic
antioxidants.
Ključne riječi
mozak
dijabetes mellitus
antioksidansi
polifenoli lišća masline
TBARS
SOD1
SOD2
GPX1.
Ključne riječi (engleski)
brain
diabetes mellitus
antioksidants
olive leaf polifenols
TBARS
SOD1
SOD2
GPX1.
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:193:510305
Studijski program Naziv: Biotehnologija i istraživanje lijekova Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica biotehnologije i istraživanja lijekova (univ. bacc. biotechn. et pharm. inv.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-09-13 10:05:15