Naslov Važnost praćenja sadržaja vitamina u cjelodnevnim obrocima u dječjim vrtićima
Naslov (engleski) The importance of monitoring the vitamin content of whole-day meals in kindergartens
Autor Sara Sušanj
Mentor Sandra Pavičić Žeželj (mentor)
Mentor Ivana Ratkaj (komentor)
Član povjerenstva Jelena Ban (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Iva Sorta-Bilajac (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci (Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova) Rijeka
Datum i država obrane 2020-09-24, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam
Sažetak Prehrana je jedan od najvažnijih faktora razvitka i razvoja ljudskog života te očuvanja zdravlja. Pravilna prehrana djece predškolske dobi važna je zbog ubrzanog rasta i razvoja i treba se bazirati na piramidi pravilne prehrane. Podrazumijeva hranjive tvari, zastupljene i konzumirane u uravnoteženom omjeru. Vitamini su tvari organskog podrijetla koje organizmu trebaju u relativno malim količinama za rast, održavanje zdravlja i metaboličkog integriteta. Unose se prehranom ili dodacima prehrani zbog nedovoljne sinteze u ljudskom organizmu. Poznato je 13 vitamina koji se prema topljivosti dijele na vitamine topljive mastima (vitamin A, D, E i K) i one topljive u vodi (vitamini B skupine i vitamin C). Zadovoljavanje preporučenih dnevnih doza je nužno jer deficit bilo kojeg od vitamina u organizmu, uzrokuje sindrom sa tipičnim znakovima i simptomima. Cilj rada bio je izmjeriti vrijednosti vitamina A, B1, B2, B6 i vitamina C iz cjelodnevnih uzoraka hrane uzorkovanih u dječjim vrtićima te ih usporediti sa preporučenim dnevnim dozama za djecu vrtićke dobi. Prema sklopljenim ugovorima, uzorkovanje cjelodnevnih obroka hrane vrši se četiri puta godišnje, metodom slučajnih uzoraka. Uzorci se homogeniziraju i konzerviraju do provođenja saponifikacije, derivatizacije i konačnog određivanja metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Prosječni dnevni unosi vitamina A, B1, B2 i C nisu, u periodu od 10 godina promatranja, svake godine zadovoljili 80% preporuka Prehrambenog standarda za planiranje prehrane u dječjim vrtićima, dok je vitamin B6 kontinuirano iznad preporuka. Praćenje sadržaja vitamina u cjelodnevnim obrocima djece važno je zbog pravovremene reakcije na eventualne nedostatke i neadekvatne unose ovih esencijalnih mikronutrijenata kod djece. Prilikom planiranja jelovnika naglasak treba biti na svježem, sezonskom voću i povrću koje ne zahtjeva daljnju termičku obradu i prirodno je bogato mikronutrijentima. Ključna je edukacija roditelja i stručnjaka koji rade s djecom o zdravoj i pravilnoj prehrani te benefitima zdravih navika stečenih u djetinjstvu.
Sažetak (engleski) Nutrition is one of the most important factors for the growth and development of the human life and for health maintenance. Proper nutrition of preschool children is important because of their accelerated growth and development and should be based on a nutritional pyramid. It implies nutrients, represented and consumed in a balanced ratio. Vitamins are substances of organic origin that the body needs in relatively small quantities to grow, to maintain health and its metabolic integrity. They are ingested through diet or dietary supplements in cases of insufficient synthesis in the human body. There are 13 known vitamins that are divided according to their solubility into fat-soluble vitamins (vitamins A, D, E and K) and water-soluble ones (B vitamins and vitamin C). Recommended daily intake doses are necessary to be met because a deficiency of any of the aforementioned vitamins in the body causes a syndrome with typical signs and symptoms. The aim of the study was to measure the values of vitamins A, B1, B2, B6 and vitamin C from whole-day meals sampled in kindergartens and compare them with the recommendations for preschool age children. According to the concluded contracts, sampling of whole-day meals is done four times a year, by method of random samples. The samples are homogenized and preserved until saponification, derivatization and final determination by high performance liquid chromatography (HPLC). Average daily intakes of vitamins A, B1, B2 and C in the period of 10 years of observation did not meet 80% of the recommendations each year, while vitamin B6 is continuously above the recommendations of the Food Standard for diet planning in kindergartens. Monitoring the vitamin content in children's whole-day meals is important because of the timely response to possible deficiencies and inadequate intake. When planning the menu, focus should be on fresh, seasonal fruits and vegetables that do not require further heat treatment and are naturally rich in micronutrients. It is important to educate parents and kindergarten professionals about healthy and proper nutrition and the benefits of healthy habits acquired in childhood.
Ključne riječi
djeca predškolske dobi
dječji vrtići
HPLC metoda
prehrana
vitamini
Ključne riječi (engleski)
preschool children
kindergartens
HPLC method
nutrition
vitamins
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:193:624656
Studijski program Naziv: Istraživanje i razvoj lijekova Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra istraživanja i razvoja lijekova (mag. pharm. inv.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup Datum isteka embarga: 2020-09-24
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2020-09-22 16:38:11